Fanfare Concordia 1872

Historie

Fanfare Concordia werd opgericht op 1 april 1872 en de eerste kapelmeester was W.Lumens die al op 13 juli 1872 met de jonge vereniging in Limbricht een concert gaf. Voor de eeuwwisseling volgden nog concerten in vele plaatsen in de regio en in 1878 gaf Concordia haar eerste buitenlandse concert in Stokkem (Belgie).
Reeds in het jaar van oprichting kreeg Concordia haar eerste drapeau. Dit vaandel dat nog steeds in bezit van de vereniging is werd voor 244,80 in een klooster in Maastricht gemaakt. Rond de eeuwwisseling worden twee bijzondere feiten vermeld in de geschiedenis van de vereniging: de muzikale opluistering van de feesten rond de kroning van koningin Wilhelmina in 1898 en in 1907 de inwijding van de huidige parochiekerk.
In 1910 kreeg de vereniging een andere bestuurlijke vorm waardoor ook niet leden, bestuurslid konden worden van Concordia. De dirigeerstok gaat dan over in de handen van A.Dohmen en met veel feestvertoon wordt in 1922 het gouden bestaansfeest gevierd. Dirigent Dohmen vertrekt in 1929 en wordt opgevolgd door Math Ruyters. Met de komst van Ruyters gaat er een andere muzikale wind waaien en worden spoedig de eerste concoursplannen gesmeed.
In 1934 was Concordia hiervoor gereed en behaalt op een concours in Strijp (Noord-Brabant) een eerste prijs in de tweede afdeling. In 1936 gaar Concordia weer op concours in Holtum.
In de eerste afdeling behaalt Concordia hier een eerste prijs met lof en ook nog de eerste prijs in de ere-wedstrijd voor fanfares.
In de veertiger jaren wil Concordia weer nieuwe concourssuccessen halen maar de oorlog strooit roet in deze plannen. Concordia wiegert om lid te worden van de Duitse cultuurkamer en wordt voor de duur van de oorlog ontbonden.
Direct na de oorlog gaat Concordia opnieuw van start onder de muzikale leiding van Dhr. Savelkoul uit Grevenbicht. In 1946 wordt G.Stassen uit Spaubeek benoemd tot dirigent en een jaar later J. Kicken uit Maastricht. Na deze periode van vele dirigentenwisselingen trekt Concordia de jeugdige Mathijs Scheffer uit Nieuwenhagen aan als dirigent. Achteraf blijkt dit een gouden greep te zijn want deze dirigent blijft zo’n 35 jaar bij de vereniging en onder zijn leiding worden de grootste muzikale successen gehaald.
In 1956 is de eerste concoursdeelname o.l.v. Mathijs Scheffer en Concordia behaalt in Beek een eerste prijs met promotie in de uitmuntende afdeling. Deze prestatie geeft recht op deelname aan het landskampioenschap en hier wint Concordia de blauwe wimpel. Concordia heeft de smaak te pakken want in 1958 wordt in Elsloo in de ere-afdeling een eerste prijs met promotie en lof gehaald Weer mag Concordia naar de landskampioenschappen en behaalt hier de witte kampioenswimpel.
Op 16 september 1962 beleeft Concordia een muzikaal hoogtepunt want in Grathem behaalt de vereniging een eerste prijs met lof met maar liefst 345 punten (van de 360). Nu mag Concordia naar de landskampioenschappen in het Concertgebouw van Amsterdam en behaalt hier haar 3e kampioenswimpel; de oranje.
In zes jaar tijd behaalt Concordia de kampioenswimpel in 3 verschillende afdelingen; een prestatie die tot die tijd door geen enkele andere muziekvereniging behaald werd.
Ondertussen is in 1957 ook een drumband binnen de vereniging opgericht. In 1959 wordt Wil Smits uit Obbicht benoemd tot instructeur en ook dit is het begin van een jarenlange succesvolle samenwerking. In 1962 wordt onze drumband Limburg kampioen in de tweede afdeling en in 1963 wordt in Weert een eerste prijs behaald.
Op het einde van 1968 neemt Mathijs Scheffer na een succesvolle periode van 17 jaar ontslag bij Concordia en wordt opgevolgd door de jeugdige A. Weijers uit Bocholtz. De muzikale successen blijven echter uit en in 1970 neemt dirigent Weijers ontslag. Als klap op de vuurpijl neemt ook voorzitter J. Matthey, die de vereniging 25 jaar lang heeft gediend ontslag als voorzitter. Ondanks al deze tegenslagen is er ook positief nieuws te melden: oud-dirigent Scheffer blijkt bereid om de muzikale leiding opnieuw op zich te nemen. In 1971 wordt L. Heylighen benoemd tot voorzitter van Concordia en J. Matthey tot ere-voorzitter. De drumband behaalt in dat jaar een eerste prijs in de afdeling uitmuntendheid.
Het eeuwfeest in 1972 wordt een grote culturele manifestatie, want tijdens een 10-daags feest worden in Einighausen gala-concerten verzorgd door “De Maastreechter Staar”, de Marinierskapel en de Gidsen uit Brussel. Bij gelegenheid van dit eeuwfeest ontvangt Concordia de zilveren medaille van verdiensten  van koningin Juliana.
In 1973 behaalt de drumband een eerste prijs op het bondsconcours in Brunssum en mag zich vanaf nu superieur noemen.
In 1976 lukt het Concordia met hulp van vele acties en de hele dorpsgemeenschap om binnen 3 maanden tijd nieuwe uniformen aan te schaffen. De kosten hiervan waren toen 40.000 gulden.
In november van dat jaar neemt de fanfare deel aan een concours in Vught en behaalt hier een eerste prijs.
In 1979 behaalt de drumband op een concours in Kessel ook een eerste prijs en in datzelfde jaar viert de uit fanfare-leden geformeerde Smautkapel o.l.v. Jan Spaetjens haar 25-jarig jubileum. [singlepic id=9 w=320 h=240 float=left]
In mei 1982 viert Concordia het 110-jarig bestaan en het 25-jarig bestaan van de drumband.  Voorzitter Louis Heylighen krijgt dan ook de bronzen legpenning van de gemeente Sittard.
In september 1983 behaalt de drumband op een concours in Posterholt opnieuw een eerste prijs in de ere-divisie.
In 1985 wordt binnen Concordia het ingrijpende besluit genomen om, gezien de drastische verjonging van het korps, een afdeling lager te gaan optreden. Ook ziet in dat jaar een derde groep muzikanten binnen Concordia het levenslicht de One House Band, een soort voorloper van de huidige jeugdfanfare.
In 1987 viert Concordia op passende wijze haar 115-jarig bestaan en het 30-jarig bestaan van de drumband. In dit jaar neemt fanfare Concordia ook deel aan een bondsconcours in Limbricht en weet hier het hoogste aantal punten in de fanfare afdeling te behalen. Ook behaalt Concordia promotie en mag zich weer superieur noemen. Dirigent Mathijs Scheffer die vanaf 1951, met een korte onderbreking, bij Concordia werkzaam is geweest neemt in 1988 afscheid en wordt opgevolgd door Ben Esser uit Bunde.
Op 17 augustus 1990 speelt Concordia op de markt in Sittard voor koningin Beatrix; voorzitter Louis Heylighen en dirigent Essers worden persoonlijk ontvangen.
In 1990 neemt de drumband met succes deel aan de concoursen in Ubachsberg en In ’t Zand (N-Holland) Geheel onverwacht stopt in dit jaar dirigent B. Essers bij Concordia en als zijn opvolger wordt de jeugdige Leon van Wijk uit Geleen aangesteld.
1991 is een heel belangrijk jaar voor Concordia want in dit jaar wordt de opzet van de jeugdopleiding vernieuwd. Tot deze tijd geschiedde dit praktisch geheel door leden van Concordia zelf. Nu wordt een samenwerking gestart met de Sittardse muziekschool die op lokatie in Einighausen les komt geven. Terugkijkend is dit een gouden greep geweest want sinds die tijd is onze jeugdopleiding alleen maar groter geworden. Ook binnen de vereniging wordt gefuseerd; de reeds jaren bestaande Smautkapel gaat samenwerken met de One House Band en zal in de toekomst verder optreden onder de naam “de Band”
In 1992 wordt door enkele jubilarissen Pierre Dohmen, Theo Dohmen en Harrie Wielders het initiatief genomen om een jaarlijkse wisseltrofee beschikbaar te stellen voor de jonge muzikanten die op solistenconcoursen heel goed presteren. Deze trofee krijgt de naam “Jan Spaetjens trofee”genoemd naar Jan Spaetjens die jarenlang de opleiding binnen Concordia verzorg heeft. De eerste trofee wordt in 1992 gewonnen door Mechteld Jansen.
Onder leiding van hun nieuwe dirigent Leon van Wijk neemt fanfare Concordia in oktober 1993 deel aan het bondsconcours in Kerkrade. Hier wordt een mooie eerste prijs in de superieure afdeling gehaald. In ditzelfde jaar neemt Concordia afscheid van twee trouwe steunpilaren van de drumband: tamboer-maître Karel Notermans en instructeur Wil Smits. Na ruim 30 jaar trouw dienst worden zij opgevolgd door Ruud Storms en Chris Luyten.
Op de jaarvergadering van 1994 draagt Louis Heylighen de voorzittershamer na bijna 25 jaar over aan Harrie Wielders. Louis wordt wegens zijn grote verdiensten benoemd tot ere-voorzitter van Concordia.
In 1995 neemt de drumband o.l.v. hun nieuwe instructeur deel aan het bondconcours in Weert en behaalde hier een eerste prijs.
In 1996 wordt de Stichting Concordia 125 opgericht die de viering van het 125-jarig bestaan gaat voorbereiden. Naast de organisatie van festiviteiten in het hele jubileumjaar 1997 wordt er ook zoveel geld ingezameld dat een nieuwe uniformering kan worden aangeschaft.
Op muzikaal gebied verandert in 1997 heel wat; zowel bij fanfare als drumband komen nieuwe muzikale leiders. John Vandecaetsbeek volgt Leon van Wijk op en John Maessen komt bij de drumband in plaats van Chris Luyten. Onder leiding van John Vandecaetsbeek wordt in november 1998 het eerste filmconcert georganiseerd. Het begin van een reeks succesvolle concerten in het najaar die tot op de dag van vandaag nog ieder najaar gehouden worden. Langzamerhand beginnen ook de gevolgen merkbaar te worden van de in 1991 vernieuwde jeugdopleiding. Steeds meer jonge muzikanten stromen door naar fanfare en drumband en ontwikkelen zich hier tot goede muzikanten.
In 1999 neemt de drumband o.l.v. John Maassen deel aan het bondsconcours in Nieuwstadt en behaalt hier een 1e prijs met promotie.
Onderhand is het ook weer tijd geworden voor de fanfare om op concours te gaan. Dit keer gaan zij niet een bondsconcours maar naar het WMC; voor de 2e keer in de historie van Concordia. Onder leiding van John Vandecaetsbeek behaalt de fanfare hier een fraaie eerste prijs in de 2e divisie met 86,8 punten.
In 2003 start Concordia met een nieuwe aktie: “De Vrienden van Concordia” ; hierin probeert de fanfare sympathisanten te verzamelen die de onze vereniging jaarlijks met een bedrag van 45 euro of meer willen steunen.
Het jaar 2005 is heel enerverend. Concordia neemt de organisatie van het Maasgouwtoernooi op zich en laat zich op dit toernooi ook zelf beoordelen. Dit omdat er voor het jaar daarna concoursplannen zijn. De beoordeling op het maasgouwtoernooi is hiervoor een belangrijke graadmeter. Het resultaat is net een eerste prijs en zowel bestuur als dirigent vinden dit te laag om verantwoord op concours te gaan. E.e.a. heeft tot gevolgd dat men zich ook beraadt over de  positie van de dirigent en in goed overleg wordt besloten dat John zal gaan stoppen als dirigent van de fanfare. Op 4 juli 2005 wordt op een mooie manier afscheid van hem genomen. Na een uitgebreide sollicitatieprocedure wordt op 4 okt. 2005 Maurice Daemen benoemd tot dirigent van Concordia.
In 2006 neemt Concordia deel aan een grote Taptoe in het kader van het 750-jarig bestaan van de schutterij in Sittard. Met zo’n 60 muzikanten verzorgt Concordia een prima optreden. In het najaar van 2006 worden we verrast met de mededeling van John Maassen dat hij wil stoppen als instructeur van Concordia; de chemie is er niet meer.
Begin 2007 wordt Michel Mordant aangetrokken als nieuwe dirigent en onder zijn leiding begint onze drumband een omschakeling naar meer melodisch slagwerk. In dit jaar vieren we ook ons 135-jarig bestaan van de fanfare en het 50-jarig bestaan van de drumband. Voorzitter Harrie Wielders en drumbandlid Agnes Dohmen ontvangen een koninklijke onderscheiding. Een prachtige afsluiting van het jubileumjaar is het Musical concert in de schouwburg van Sittard. Samen met Ben Cramer, Margriet Laumen en het kinderkoor van Artamuse laat Concordia zo’n 600 toeschouwers genieten van prachtige muziek uit allerlei musicals. Ook de drumband verrast iedereen met een prachtig optreden; voor het eerst op het melodisch slagwerk. Een tegenvaller is dat dirigent Maurice Daemen in dec. 2007 aangeeft dat hij gaat stoppen bij Concordia; hij heeft een aanbieding gekregen van de Philharmonie uit Leende. Dat betekent dat we in 2008 weer opnieuw op zoek moeten gaan naar een nieuwe dirigent. Uit maar liefst 26 solicitaties kunnen we een keuze maken en na een viertal proefrepetities kiezen de leden en het bestuur voor Steven Rans. Een Belgische dirigent uit Vossem. In de loop van het jaar blijkt dat dit een prima keuze was. Het klikt goed tussen leden en dirigent en ook de jeugd kan prima overweg met de nieuwe dirigent.
Steven maakt zijn muzikale debuut op het Maasgouwtoernooi waar we ons gezien de korte voorbereidingstijd (2 maanden) niet laten beoordelen. Achteraf hadden we dit gerust wel kunnen laten doen want jurylid Alex Schillings reageert met de vraag: “Waaarom hebben jullie je niet laten beoordelen, dit was toch goed !” Ook blijkt dat de samenwerking tussen instructeur en dirigent goed verloopt. De Music Night van dit jaar  heeft namelijk als thema “Concordia meets percussion” en kent een grote inbreng van onze drumband. Drie werken worden zelfs samen uitgevoerd. Achteraf gezien is dit een voorbode van de verbondenheid en samenwerking die zich de jaren daarna tussen drumband en fanfare zullen ontwikkelen. Want in 2009 maken we samen, voor het eerst sinds lange tijd, een concertreis naar het buitenland. Op zaterdag 16 mei vertrekken 2 volle bussen vanuit Einighausen naar Vossem in Belgie waar we op uitnodiging van de “moedermaatschappij” Vossems Voerenzonen een avondconcert verzorgen. Het wordt voor een volle zaal van 250 toeschouwers een prachtig concert waarbij vooral het optreden van de drumband en de gezamenlijke afsluiting erg in de smaak vallen.
In dat jaar wordt op 27 juni ook de nieuwe school van Einighausen en Guttecoven geopend. Een mijlpaal voor onze dorpsgemeenschap waarbij Concordia uiteraard van de partij is. Op 10 juni wordt samen met Fanfare St. Caecilia uit Guttecoven het muziekproject Windkracht 6 op school gepresenteerd en dit mondt uit in een gezamenlijk optreden van beide fanfares op de dag van de opening met een lied dat door alle kinderen wordt meegezongen. Een prachtige manier om aan te geven dat “De Leeuwerik” nu een gezamenlijke school is voor alle kinderen van Einighausen en Guttecoven.
Op 22 nov. 2009 neemt onze drumband o.l.v. Michel Mordant deel aan het bondsconcours van de LBT in de Rodahal te Kerkrade. Ze leveren hier een fantastische prestatie door met 92.34 pt. Limburgs kampioen te worden in de 2e divisie. En dat niet alleen; zij behalen ook het hoogste aantal punten van het hele concours en worden uitgenodigd om deel te nemen aan het landskampioenschap. Nog belangrijker is echter de manier waarop onze drumband naar dit succes toegegroeid is; niet alleen muzikaal gaat het met sprongen vooruit ook de onderlinge sfeer en vriendschap groeien enorm. Voeg hierbij nog de grote belangstelling binnen de rest van de fanfare voor het concoursoptreden en het gezamenlijk feest achteraf dan is duidelijk dat de verschillende geledingen binnen onze vereniging steeds meer naar elkaar toe groeien. Een trend die zich zeker ook voortzet in 2010 als de drumband op 27 febr. deelneemt aan het Ned. Kampioenschap in Dronten.Met 91 punten behalen ze hier weer een eerste prijs met lof der jury en de tweede plaats. De leden van de fanfare zijn aanwezig met spandoeken en instrumenten en samen wordt het succes uitbundig gevierd.
Op 17 oktober 2010 zijn de rollen omgedraaid want nu neemt de fanfare o.l.v. hun nieuwe dirigent Steven Rans voor het eerst in negen jaar weer deel aan een bondconcours. De fanfare komt uit in de 2e divisie en na een terdege en goed geplande voorbereiding worden in het Parktheater in Heerlen maar liefst 85 punten behaald; goed voor een eerste prijs met promotie naar de 1e divisie. Ook dit succes wordt door de leden van fanfare en drumband samen uitbundig gevierd.